Valg av vinglass

03.05.2022

Det er jo et stort antall forskjellige typer vinglass ute på markedet, i forskjellige former og størrelser, og designet for å få frem den spesifikke druens eller vinens karakteristikker.


Korrekt glass vil bidra til å forsterke smaksopplevelsen, og i hovedsak kan vi si følgende:

  • Rødvin bør serveres i større glass, som bidrar til økt interaksjon mellom luft og vinens overflate, og dermed utvikling av aromaer og smaker.
  • Hvitvin og rosé krever medium størrelse i glass, som bidrar til at karakteren av fersk frukt er samlet og spisser seg mot toppen av glasset, samtidig som noe interaksjon med luft tillates. Mer konsentrert eller lagret hvitvin kan også ha noe større glass. Eksempelvis kan man bruke en sjenerøs vinklokke til fatlagret Chardonnay.
  • Musserende viner blir ofte servert i avlange glass, som forsterker effekten av boblene, og dermed vinens aroma, gjennom å kunne bevege seg et lengre stykke og dekke et større volum av vinen før de når toppen.
  • Dessertviner serveres typisk i mindre glass, grunnet høyere alkoholnivå, men glassene bør likevel være store nok til å kunne tillate og svinge med glasset, og dermed kunne tilføre vinen noe luft.


Valg av riktig vinglass i forhold til vinen du drikker vil hjelpe til med å få frem de smakene.
Valg av riktig vinglass i forhold til vinen du drikker vil hjelpe til med å få frem de smakene.


Forskjeller mellom rødvin- og hvitvinsglass

Klokken på et hvitvinsglass er ofte mer vertikal, nærmere en U-form, og med et smalere munn-parti, enn et rødvinsglass. Ofte serveres hvitvinen noe kjøligere, og denne formen tillater at vinen holdes kjøligere lenger, samtidig som aromaer kommer ut. Men mindre overflate gjør også at den lufter mindre, og beholder mer av de delikate og lettere tonene. For kraftigere, eikelagrede hvitviner benyttes oftere større klokke, som ligner mer på et rødvinsglass. Disse glassene vil også være noe høyere, slik at vinen treffer lenger bak på tungen, for å lettere smake de tyngre tonene. Og motsatt; for yngre, lettere viner benyttes noe lavere glass med bredere munnareal som gjør at vinen lettere treffer tuppen og sidene på tungen, for å fange opp mer av de delikate smakene.


Rene glass

Ellers er der viktig med rene glass, slik at man ikke har smuss som påvirker vinens smak og aroma, eksempelvis såperester etter oppvaskmaskinen. Sjekk gjerne glassene i forkant av servering, om det er behov for å skylle de før vinene serveres. Det beste er å vaske de før bruk, slik at de er rene, og frie for fingermerker - dette gjøres best med varmt vann og et håndkle av lin (som ikke etterlater tøyrester).Her kan du også se hvilke glass som anbefales til et utvalg Fun Fuel viner: