Møt Stig André Jacobsen fra Fun Fuel!

14.04.2022

I tillegg til å jobbe som teknologirådgiver, er Stig André Jacobsen en av de tre grunnleggerne av Fun Fuel. Hans interesse for vin begynte for alvor under studiene, da han tok sin mastergrad i organisk kjemi, gjennom foredrag fra blant annet Vinmonopolet.


«Fra en kjemikers perspektiv var dette veldig spennende foredrag og ekskursjoner. Vin er et komplekst produkt, med mange interessante kjemiske prosesser og forbindelser», forteller Stig.


Fra organisk kjemi til vinimport

Etter å ha fullført studiene valgte Stig likevel å etablere seg i en annen bransje enn organisk kjemi. Med en tverrfaglig realfagsutdannelse var det andre mer attraktive alternativer på tidspunktet.

«Jeg har alltid vært opptatt av å se muligheter, og da jeg var ferdig studert var det et mye mer interessant arbeidsmarked innenfor IT-bransjen enn det var for kjemi. Dette var derfor en mulighet jeg ønsket å benytte med av», forteller Stig.


Etter han var ferdig som student, åpnet en bedre økonomi opp dørene for nye vinopplevelser for Stig.
Etter han var ferdig som student, åpnet en bedre økonomi opp dørene for nye vinopplevelser for Stig.


Interessen for vin har for Stig gradvis utviklet seg med årene. Han forteller at særlig endringen i økonomi etter studietilværelsen har bidratt til å videreutvikle hobbyen, da han hadde muligheten til å prøve ut flere typer vin enn bare de som sto på nederste hylle.

«Det er klart at når du får muligheten til å teste ut et bredere utvalg, får du helt nye vin- og matopplevelser», sier Stig. «Dette var igjen med på å forsterke interessen min for vin».


Nye vinopplevelser har gitt andre preferanser

Et annet aspekt av å ytterligere fordype seg i vininteressen, som Stig synes har vært spennende, har vært å møte seg selv i døra gjennom eksponering til et bredere utvalg vintyper. Han mener at folk ofte er veldig konservative når det kommer til vin, han selv inkludert, og har klare tanker om hva de liker og ikke liker.

«Da jeg var yngre gikk jeg hardt ut og sa at jeg blant annet ikke likte tørr champagne eller druen Cabernet Sauvignon. Det har jo vist seg at ingen av delene stemte», ler Stig. «Det har mer å gjøre med at du ikke har smakt de riktige vinene enda, eller vært bevisst nok på kvalitet og preferanse».


Noe av det Stig har likt best med å være vinimportør så langt har vært alle de lærerike prosessene.
Noe av det Stig har likt best med å være vinimportør så langt har vært alle de lærerike prosessene.


Mye omtalte planer blir virkelighet

Etter en tur til Australia i 2020, sammen med Jostein Ausland fra Fun Fuel, ble det for alvor fart på planene om å starte opp et selskap for vinimport. Etter å ha fått med Endre Weibye på laget, ble de mye omtalte planene endelig en realitet.

«Dette var noe vi hadde snakket om lenge, fordi vi syntes det hadde vært kult å skape noe nytt og spennende sammen med venner man deler en hobby med. Det startet jo med de typiske 'hadde det ikke vært kult om...' samtalene, før turen til Australia gjorde at vi faktisk begynte prosessen», sier Stig.

Nå som Stig har vært vinimportør i to år, setter han pris på de mange lærerike prosessene han har tatt del i. Han forteller om rutiner, standarder og formalkrav han ikke tidligere har hatt noen kjennskap til, og som er veldig ulike fra de områdene han tidligere har jobbet med.

«Fra en som har drevet og fremdeles driver firmaer i andre bransjer, er det å operere i vinbransjen noe som krever helt andre ting. Noe av det jeg synes er mest spennende med å være vinimportør er å ta utgangspunkt i en gitt vin, og se for seg hvilken setting man tror den passer i, hvem man tror vil like den, og hvilken mat man tenker den går godt sammen med», forteller Stig.