Historien bak Vinosko

04.02.2022

Det sies at noe av det viktigste bak en lykkelig pensjonisttilværelse er å finne en hobby man kan fylle hverdagene med. For tidligere helikopternavigatør Stein Erik Ansethmoen ble dette en hobby helt utenom det vanlige, og resulterte i kvalitetsvinene Vinosko som nå er tilgjengelige på det norske markedet.


Starten på reisen

Historien bak vinene fra Vinosko startet for seks år siden, da Stein Erik bestemte seg for å utdanne seg som sommelier. Her møtte han Jostein Ausland fra Fun Fuel, og i ettertid har dette bekjentskapet ledet til at vinene fra Vinosko nå er tilgjengelige for det norske markedet. Etter endt utdannelse som sommelier ble Stein Erik pensjonist for tre år siden.

«Jeg jobbet i 35 år som helikopternavigatør i Skvadron 330, og begynte å planlegge pensjonisttilværelsen min tre år før jeg gikk av med pensjon. Vi kjøpte i 2013 et hus i Italia, og hadde i den forbindelse skaffet meg et godt nettverk der nede, og lært meg noe italiensk», forteller Stein Erik.

Selvom dagene til Stein Erik nå hovedsakelig handler om vinproduksjon, kan kunder av Vinosko finne deler av historien bak vinene på etikettene, som er dekorert med et helikopter. Stein Erik er bosatt i Sandnes, men reiser til Italia hver måned. Her blir han et par uker av gangen.

«Jeg er med på hele prosessen, fra beskjæring til å lime på etikettene på vinflaskene. Alt gjøres for hånd, og vi fokuserer på kvalitet hele veien», sier Stein Erik.



Drømmehobbyen

Bak enhver god idé ligger mye arbeid, og gode hjelpere. For tre år siden ansatte Stein Erik en ønolog, som skulle jobbe for han og hjelpe han med produksjonen. Ønologen Gian Luca Petti har jobbet for store vingårder i mange år, og har mye erfaring og kunnskap om emnet.

«Da jeg fortalte om prosjektet mitt var han med en gang interessert i år være med på dette, og siden har vi blitt veldig gode venner», sier Stein Erik.

Siden den gang har Gian Luca lært Stein Erik mye, og han er nå med på alt som gjøres i vinproduksjonen. Selvom Stein Erik er den som tar alle avgjørelsene forteller han at Gian Luca er mye av grunnen til at vinene har blitt så bra som de er blitt.

«Jeg gjør dette fordi det er det jeg har lyst til å drive med, jeg er veldig glad i vin. Jeg smaker på rundt 350 forskjellige viner i året, og har nå en portefølje som tilsvarer at jeg har testet rundt 2500 viner. Jeg har også en vinkjeller med et sted mellom 350 og 400 vinflasker», forteller Stein Erik.


Mye arbeid bak hver flaske

De så langt to vinene produsert av Vinosko har vært populære blant kundene, og de har fått gode tilbakemeldinger. Selv tror Stein Erik at mye av grunnen til dette er at det ligger mye arbeid og omtanke bak hver flaske, og at de ikke gjør alt på samme måte som andre vinprodusenter.

«Når jeg går inn for noe så går jeg 100 prosent inn for det, og setter meg godt inn i temaet. For eksempel ligger den hvite vinen min på 350 liters kastanjefat, som er råfat, og det er veldig sjeldent man produserer på denne måten», forteller Stein Erik.

Da han først foreslo dette for sin ønolog Gian Luca var han skeptisk, og Stein Erik fikk tilbakemelding om at dette ikke var noe de drev med. Slik ble det likevel, og i senere tid er de begge enige om at den hvite vinen deres er den som er mest spesiell, og kanskje også den beste vinen.



Produksjon i idylliske omgivelser

I Italia forpakter Stein Erik omkring tre hektar mark hvor han dyrker druer, gjennom en femårig kontrakt i byen Orvieto i Umbria. All produksjon foregår på Tenuta Santa Croce, hvor Stein Erik produserer all vinen sin, samt lagrer tønnene sine.

«Det er en tysker som eier denne vingården, en veldig hyggelig kar. Han er veldig behjelpelig, og hjelper meg med mer enn det som trengs», forteller Stein Erik.

Når det gjelder hvilke viner han selv liker forteller Stein Erik at det blir umulig å velge en vin, og at alt kommer an på anledningen. Han forteller likevel at han har forelsket seg i de mer fruktige vinene som man finner mye av i sentral-Italia, hvilket er en av grunnene til at det er disse han ønsker å fokusere på.

«Dette skal være gode viner av god kvalitet. Det ligger mye arbeid bak hver flaske, og de skal være litt eksklusiv, så jeg ønsker derfor heller ikke å masseproduserer dem», forteller Stein Erik.


Setter nye mål

Da Stein Erik først begynte med vinproduksjon var målet hans å lage en god vin av høy kvalitet, og få denne inn på Vinmonopolet. Nå som dette målet er nådd ser han på hva neste mål kan bli.

«Nå snakker vi om at vi kanskje skal prøve å få til en musserende halvsøt rosévin, i en lavere prisklasse. Det ser ut som dette er noe markedet er mer og mer interesserte i, så dette blir kanskje neste prosjekt», forteller Stein Erik.

I tillegg til den gode kvaliteten på vinene er den røde vinen fra Vinosko økologisk, og både rødvinen og hvitvinen er veganske, ettersom Stein Erik benytter seg av potetmel til fordel for det mer brukte alternativet gelatin for å klare vinene sine.