Fun Fuel besøker leverandør Secondé-Simon!

06.11.2022

Den siste uken i september reiste Fun Fuel til Reims og Ambonnay, for å besøke sin leverandør Secondé-Simon. Reisen gikk med til å få enda bedre kjennskap til vinhuset, Ambonnay vingården og de forskjellige cuvéene produsert av Secondé-Simon, i tillegg til å bli bedre kjent med menneskene og prosessene bak produksjonen av disse eksepsjonelle Cuvéene.


Vinkjelleren ble bygget i 1860, med nyeste oppgraderinger i 2012.
Vinkjelleren ble bygget i 1860, med nyeste oppgraderinger i 2012.

Historien bak Secondé-Simon

Ambonnay ligger en kort kjøretur fra Reims, litt over 30 minutter sør-øst, og en 2 timers kjøretur fra Charles de Gaulle. Ambonnay er en av kun 17 områder med Grand Cru status. Mindre enn 9% av all beplantede vingårder i Champagne har mottatt 100% Grand Cru rating.

Historien bak Secondé-Simon begynte i 1983, når Jean-Luc Secondé, sønn av en vindyrker fra Champagne regionen, bestemte seg for å starte opp vinproduksjon i landsbyen Ambonnay, i hjertet av Montagne de Reims vingårdene.

Han fikk god hjelp av sin kone Cathrine, og området de opprinnelig hadde til disposisjon for vinproduksjon besto av 50 ares med vinranker, samt 1,3 hektar til delebruk. Dyrkeområdet deres har siden den gang vokst betydelig, og dekker i dag 6 hektar som er eksklusivt dedikert til Grand Cru vingårder. Dette har vært grobunnen for en champagne med en sterk og distinkt identitet.Driften av Secondé-Simon har nå blitt videreført til Jérôme Bôle, svigersønnen til Jean-Luc og Catherine Secondé. Han får hjelp av sin sønn Nicolas Secondé til vinifikasjonsarbeidet, som også er ønolog.

Nicolas Secondé er en ekspert på musserende viner, og jobber for et flertall vinområder både i Frankrike og utlandet. Hans verdifulle ekspertise sikrer at den unike stilen som karakteriserer champagne fra Secondé-Simon bevares.Fun Fuel besøker Secondé-Simon vingården

Besøket til Fun Fuel startet i produksjonsområdet, hvor druene blir samlet og veid, før de umiddelbart sendes videre til presseriet. De har en moderne presse, som er datakontrollert og benytter seg av forsiktig men gradvis økende trykk før å skille ut saften (den første presserunden er den mest forsiktige). De kunne gladelig beskrive denne årgangen som en eksepsjonelt bra en; både med tanke på kvalitet og kvantitet - vi gleder oss til å prøve den!

Under Fun Fuel sitt besøk var allerede høstingen og pressingen av druer overstått, og prosessen rundt alkohol fermentering hadde begynt i store, temperaturkontrollerte kar av rustfritt stål. Secondé-Simon benytter seg av malolaktisk gjæring, som skjer rundt 21-22 grader. Dette 'mykner' vinen, og gjør den rundere med en fullere smak.Bli bedre kjent med Champagne

Det er INAO (Institut National de l'Origine et de la Qualité) som er ansvarlige for å overse og implementere retningslinjene for opphav og kvalitet for franske landbruks- og matvarer, inkludert Champagne. Her er Champagne definer som 10,400kg druer per hektar, hvorav saften fra druene er begrenset til 66,5 hektoliter per hektar. Dette kan revideres enten opp eller ned, etter råd fra Comité Champagne. Utbytte fra denne prosessen blir dermed en to-trinns prosess, først definert av vekt ved plukking og deretter etter volum ved pressing. Disse reglene gjør at faktisk utbytte bare er 64 % av vekten som høstes. Resultatet reduseres ytterligere når 'cuvéen' (første pressing) skilles fra 'taille' (andre pressing).

De følgende Secondé-Simon Cuvées er tilgjengelige på det norske markedet, importert av Fun Fuel:

  • Secondé-Simon Cuvée N Grand Cru. Varenr: 12841901. 499,00kr.
  • Secondé-Simon Cuvée V Grand Cru (Rosé). Varenr: 13500901. 499,00kr.
  • Secondé-Simon Cuvée Millesime Vintage 2016 Grand Cru. Varenr: 13500801. 699,00kr.