Bli kjent med Jostein Ausland fra Fun Fuel!

07.04.2022

Som en av de tre grunnleggerne bak Fun Fuel har Jostein Ausland lenge satt pris på et glass god vin. Denne interessen har ledet han til en utdanning som sommelier, og tatt han til flere land verden over på utkikk etter nye vinopplevelser.


«På et tidspunkt fant jeg ut at jeg synes vin var veldig spennende, og ønsket derfor å lære mer om dette innenfor strukturerte rammer», forteller Jostein.

Kompetansen bak interessen

Med et mål om å øke sin faglige kompetanse fullførte Jostein sin utdanning som sommelier i 2016, og fullførte WSET 3 sommeren 2021. Han ønsker videre å ta WSET Diploma sertifisering i nærmeste fremtid. Denne formelle kompetansen har kommet godt med i arbeidet med å bli en etablert vinimportør, noe som har vært et ønske over lang tid.

«Vi har jo snakket om og hatt lyst til dette i årevis, men aldri funnet den rette tiden for det. Det var likevel etter vi hadde vært i Australia i starten av koronaperioden, og møtt vår nåværende samarbeidspartner, at vi begynte for alvor», forteller Jostein.


Kunnskap fra oppgaven Jostein skrev om små vinimportører har kommet godt med for Fun Fuel.
Kunnskap fra oppgaven Jostein skrev om små vinimportører har kommet godt med for Fun Fuel.


Det å etablere seg som vinimportør er ikke en jobb som er gjort over natten. Da kom det ekstra godt med at Jostein på vinutdanningen skrev oppgaven sin om vinimport, med fokus på små vinimportører.

«Jeg hadde derfor en veldig god oversikt over hva som måtte gjøres, så derfor gikk det ganske greit for vår del», sier Jostein.


Veien videre for Fun Fuel

Det nærmer seg to år siden Fun Fuel ble til, og Jostein forteller at tiden som vinimportør så langt har gitt han og resten av teamet lærdom, oppturer og ikke minst tanker om hvordan veien videre skal se ut.

«Vi snakker ofte om å utvide sortimentet vårt, og ser etter både leverandører, og nye kunder som kan være en god match. For eksempel var jeg i dag i et møte med en spennende potensiell kunde, hvor det er snakk om å både selge vin og holde kurs», forteller Jostein.


For tiden ser Jostein og resten av gjengen i Fun Fuel på hvordan de kan utvide sortimentet.
For tiden ser Jostein og resten av gjengen i Fun Fuel på hvordan de kan utvide sortimentet.


En positiv utvikling

Ettersom de tre grunnleggerne av Fun Fuel alle har andre jobber, prosjekter og forpliktelser forteller Jostein at en av de større utfordringene deres er å balansere tiden godt. Den største har nok likevel vært de nye og uforutsette utfordringene koronasituasjonen har ført med seg.

«Vi er veldig fornøyde med utviklingen i selskapet og salget vårt, særlig med tanke på tiden vi startet opp i. Korona har gitt oss flere spesielle utfordringer vi har måttet overkomme, så vi har vært veldig rammet sånn sett», sier Jostein.

Videre forteller Jostein at tiden som vinimportør har vært veldig spennende, og at han har mange gode minner fra etableringsprosessen. Likevel er det et minne han husker spesielt godt.

«Å kunne gå inn på nettsidene til Vinmonopolet etter en bratt læringskurve, og endelig se våre viner der når de var lagt ut for salg, ga en god følelse», forteller Jostein.