Bli kjent med druene: Semillon

26.12.2022

Tidligere har vi sett på Riesling, og i prosessen med å introdusere dere for druer benyttet til å lage vin beveger vi oss nå mot en drue som er mye sett i Frankrike og Australia: Semillon! 


Fun Fuel sin 2017 Lindsay Wine Estate Semillon er laget 100% av Semillon druen.
Fun Fuel sin 2017 Lindsay Wine Estate Semillon er laget 100% av Semillon druen.

Fun Fuel importerer viner fra Champagne, Italia (Umbria) og Australia (Barossa). De vinene vi har i porteføljen fra Australia og produsenten Lindsay er endrue-viner, og baserer seg på følgende druer:

• Riesling

• Semillon

• Merlot

• Pinot Noir

• Cabernet Sauvignon

• Shiraz


Vi gjennomgår egenskapene ved disse druene, som inngår i vinene vi tar inn fra Barossa, før vi beveger oss til Champagne og deretter Umbria. Vi har tidligere sett på Riesling, og nå er turen kommet til Semillon. Denne lages både som søte og tørre hvitviner, hvor vi behandler sistnevnte.


Semillon druen er den tredje mest dyrkede druen i Frankrike, etter Sauvignon Blanc og Chardonnay.
Semillon druen er den tredje mest dyrkede druen i Frankrike, etter Sauvignon Blanc og Chardonnay.


Om Semillon Druen

Semillon blir benyttet for å lage distinkte viner i en stil som er unik for Australia. Den er forholdsvis mye plantet, og klassiske områder er Huner og Barossa Valley. Her blir den høstet tidlig, ved lavt sukkernivå og høyt syrenivå. Under vinmaking-prosessen, blir kontakten med oksygen holdt til et minimum. Resultatet er viner som er noe nøytrale når de er tappet på flaske, men som utvikler ekstraordinære toner av honning og toast når de modnes. I Barossa Valley er tradisjonelt laget Semillon mer kraftigere, full-body.

Semillon har en lang og stolt historie i Barossa Valley, hvor man finner de eldste markene av denne sorten.


Semillon er en mindre kjent enn druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling, men tilbyr en opplevelse gjennom rund munnfølelse, og drikker godt både som ung og lagret. Smaken er ofte knyttet til frukt som aprikos, pære og epler, gjerne støttet oppunder med litt urter. Den kan ofte ha en litt voksaktig tekstur, hvor man da gjerne kan servere den litt kjøligere enn lettere viner som Sauvignon Blanc og Pinot Grigio.

Fun Fuel sin Lindsay Wine Estate Semillon har lukt av gul frukt, krydder og smør, noe fatpreg, og følger opp på smak med aprikos, krydder, smør, pære og brioche. Kompleks vin med god lengde. 9 mnd på franske eikefat. Vinmonopolet varenummer er 12841601.