Bli kjent med druene: Riesling

22.05.2022

En av de viktigste komponentene for hvilke egenskaper en vin får, er hvilke druer den er laget av. Vi ønsker derfor å introdusere dere for de ulike vindruene, og deres egenskaper. Først ut: Riesling!


Fun Fuel importerer viner fra Champagne, Italia (Umbria) og Australia (Barossa). Av vinene vi representerer fra Australia og produsenten Lindsay er både hvitvinene og rødvinene endrue-viner (Riesling, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Shiraz). Grand Cru Champagnen fra Secondé-Simon baserer seg på Chardonnay og Pinot Noir (ulik andel i de forskjellige Cuvéene), og tilsvarende er vinene fra Vinosko også basert på flere druer; Rosso med Sangiovese, Multipulciano og Merlot, mens i Vinosko Bianco benytter man Trebbiano og Grechetto.


Følgende druer inngår i vinene som Fun Fuel representerer:

Hvite

 • Riesling
 • Semillon
 • Chardonnay
 • Trebbiano
 • Grechetto


Røde

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Pinot Noir
 • Shiraz
 • Sangiovese
 • Montepulciano


Fremover vil vi gå igjennom egenskapene ved disse druene, typiske trekk, og hva som ofte kjennetegner de på farge, lukt og smak. Den første druen vi ser på er Riesling.


Bli bedre kjent med egenskapene til den klassiske og velkjente druen Riesling!
Bli bedre kjent med egenskapene til den klassiske og velkjente druen Riesling!


Riesling

Dette er en drue som er spesielt utbredt i Tyskland, USA, og Australia. Druen uttrykker seg forskjellig fra sted til sted, og også i forhold til vinmarken og miljøet den vokser i. Viner basert på Riesling spenner fra lette, delikate og blomsteraktig, til rikere viner med smak av stenfrukt slik som fersken. De kan være fra knusk tørre, til viskøse søtviner. I forskjellige geografiske områder kan det gjelde føringer og vinlover i forhold til label, men vi går ikke inn på det her.

Fargen på viner lagd på Riesling er hovedsakelig lys gul, strågul, gul med grønne toner til dypere gul.

Riesling er en aromatisk drue, som betyr at den er smaksrik og karakterfull. Andre eksempler på druer som gir aromatiske viner er Sauvignon Blanc, Muscat og Gewurztraminer, og disse er som oftest gode å drikke unge.


Riesling er populært i mange land, blant annet USA og Australia. Spesielt populær er den likevel i Tyskland, hvor det er den mest plantede vindrue siden 1996.
Riesling er populært i mange land, blant annet USA og Australia. Spesielt populær er den likevel i Tyskland, hvor det er den mest plantede vindrue siden 1996.


Riesling produserer viner med uttalt fruktighet, og florale aromaer med høy syre. Type frukt vil variere med modenhet på druene ved høsting, hvor tidlig høstede druer ofte vil resultere i grønn frukt (som eple og pære) og sitrus, mens senere høstede druer resulterer i mer modne smaker slik som tropisk frukt (mango og ananas), og videre tørket frukt (aprikos og rosin).

Australia og Clare Valley produserer viner som er unike i forhold til opprinnelsesstedet; strågul på farge, tydelig sitrus på lukt og smak (lime, sitron og grapefrukt), ved lagring utvikler de forholdsvis raskt toner av toast, honning og petroleum. Vinene er ueikede (som ofte er med aromatiske viner), med høy grad av syre, og er ofte tørre, eller halvtørre.

Lindsay Evensong kommer fra Clare Valley, som er et annerkjent område i Australia sammen med Eden Valley, hvor Riesling produseres med høy kvalitet.